Ce este menopauza?
Menopauza NU este o boala.
Menopauza este un eveniment normal, natural, definit ca perioada menstruala finala. Este confirmata atunci cand o femeie a ratat ciclurile timp de 12 luni consecutive (in absenta altor cauze evidente). Menopauza este asociata cu reducerea functiei ovarelor din cauza imbatranirii, rezultatul fiind scaderea nivelului de estrogen si al altor hormoni.
Menopauza marcheaza sfarsitul permanent al fertilitatii. Apare, in medie, la varsta de 51 de ani. Cel mai frecvent – la varste cuprinse intre 45 si 55 de ani.
Termenul premenopauza se refera la perioada care precede menopauza. Pentru multe femei, aceasta este un moment optim pentru a reevalua starea lor de sanatate.
Postmenopauza include toti anii de dupa menopauza. Simptomele scad treptat in perioada de postmenopauza, insa efectele menopauzei se vad si pe termen lung (osteoporoza, bolile cardiovasculare etc.).
Perimenopauza include aceste doua perioade si momentul menopauzei.
Ce este menopauza indusa?
Menopauza indusa se refera la incetarea perioadelor menstruale dupa indepartarea chirurgicala a ovarelor, chimioterapie sau radioterapie, ori dupa utilizarea medicatiei pentru a induce in mod intentionat menopauza, ca parte a tratamentului anumitor boli.
Femeile la care menopauza a fost indusa experimenteaza bufeuri, uscaciune vaginala, tulburari ale somnului si alte simptome ale menopauzei fara a trece prin debutul treptat al unei menopauze naturale.
Cereti ajutorul unui medic pentru a afla multiplele optiuni disponibile in ceea ce priveste menopauza indusa.
Ce este postmenopauza?
Postmenopauza include toti anii de dupa menopauza. Simptomele scad treptat in perioada de postmenopauza insa efectele menopauzei se vad si pe termen lung (osteoporoza, boli cardiovasculare etc.)
Cu ce schimbari ma voi confrunta cand se apropie menopauza?
Experienta menopauzei este diferita pentru fiecare femeie. Multe dintre cele la care menopauza s-a instalat natural nu acuza nici o modificare fizica in anii de premenopauza, cu exceptia dereglarii ritmului perioadelor menstruale. In cele din urma, menstruatia inceteaza.
Alte simptome pot include bufeuri, tulburari de somn, probleme de memorie, tulburari de dispozitie, uscaciune vaginala si cresterea in greutate. Nu toate aceste schimbari sunt legate de hormoni, iar unele, cum ar fi bufeurile si problemele de memorie, au tendinta de a se rezolva dupa menopauza.
Mentinerea unui stil de viata sanatos in aceasta perioada de tranzitie este esentiala pentru sanatatea dumneavoastra si poate preveni sau chiar atenua unele dintre aceste schimbari.